Pozitivní stránky negativních emocí

Negativní emoce (NE) je nálepka pro emoce, které odmítáme, nechceme a bojíme se jich. Proč? Protože můžou ublížit nám nebo okolí. Jako děti jsme většinou byli trestáni za projevy vzteku. Projev strachu se spojuje se zbabělostí a neetickým chováním. Na smutek a slzy se nahlíží jako na známku slabosti. Zvlášť muži to mají se smutkem těžší - kluci přeci nepláčou.

Avšak každá emoce, ať pozitivní či negativní, má své místo, svůj důvod a svůj hluboký význam. Emoce ukazují na pradávné mechanizmy přežití, které jsme budovali po tisíce let v průběhu evoluce.

Jestliže označíme některé emoce za nežádoucí a budeme se snažit je potlačit, eliminovat, potlačujeme část sebe. Existují studie, které dokazují, že emoce nelze potlačit selektivně. Jestli máte pocit, že ve vašem životě chybí radost, láska nebo že dostatečně neprožíváte světlé chvilky, může to být způsobeno právě přílišnou kontrolou nebo dlouhodobým potlačováním tzv. "negativních emocí". To je také jedním z problémů, které způsobuje zneužívání antidepresiv.

Nechci říct, že emoce nesmíme regulovat nebo že je nemůžeme mít pod kontrolou. Důležitá je míra a způsob jakým s emocemi nakládáme. O to nám jde i na našich akcích – najít pro sebe správnou míru kontroly. Nebo jak říkal ještě Aristoteles „Je lehké se rozvášnit - to svede každý - avšak hněvat se s tou pravou osobou, do správné míry, ve správný čas, kvůli správné věci, správným způsobem - to lehké není a každý to neumí.“

Emoce i ty negativní jsou prospěšné a nutné pro naše přežití a užití si života. Proto i negativní emoce mají své pozitivní stránky. Podíváme se na některé z nich.

Zlost 

Hlavní funkce - překonání překážky. Proto to můžeme vzít jako pozitivní vlastnost – hněv nám pomáhá překonat překážky.
Podle jedné psychologické studie, lidé ovlivnění emocí hněvu dělají lepší finanční rozhodnutí. Je to vlastně logické. Ve zlosti se příliš nezdržujeme nepodstatnými detaily a více se soustředíme na dosažení cíle.
Máme více energie.
Projev hněvu snižuje úroveň stresu.
Jsme více v přítomnosti, vnímáme intenzivně všechno kolem sebe, jsme pozornější a dá se říct „živější“.

Strach 

Hlavní funkce strachu - varovat před nebezpečím. Strach nám pomáhá přežít a vyhnout se traumatům.
Strach také může ukazovat směr, kde se nejvíce naučíme, máme největší zisk, kde vystupujeme ze zóny komfortu.
Strach si vyloženě užívají milovníci adrenalinových zážitků. Ale také např. děti mají často rády „strašidelné pohádky“. Jedna oblíbená kapela zpívá „Dědo vyprávěj nám horory, my se rádi bojíme“
Strach znamená, že "cosi nového, neznámého, co nemohu ovládat ani kontrolovat vstupuje do mého života." A to můžeme rozhodně vzít jako pozitivní znamení a mít zároveň radost ze života.

Smutek 

Smutek nám pomáhá vyrovnat se se ztrátou a uvolňuje vnitřní napětí. Prožíváme hloubku, posilujeme své kořeny a sílu charakteru. Rozhodně doporučuji se smutkem nebojovat, ale naopak užít si ho a vzít maximum z toho, co nám tato krásná emoce dává.
Ve smutku nejsme nahoře, ale naopak v údolí, kde si můžeme odpočinout před dalším naším výkonem. Nemůžeme být stále nahoře, potřebujeme někdy načerpat síly a spojit se s naším vnitřním zdrojem.
Projev smutku a pláč, stejně jako projev zlosti, snižuje úroveň stresu. Dovolme si to.

Znechucení 

Znechucení pomáhá vyhnout se věcem, jídlu nebo lidem, které pro nás nejsou prospěšné. Ne všechno nám prospívá a proto potřebujeme identifikovat a vyhnout se tomu, co je pro nás škodlivé. V dnešní době se to týká i informací, nejen jídla a toxických vztahů. Kdybychom potlačili znechucení, byli bychom vystaveni otevřenému nebezpečí a asi bychom dlouho nezůstali naživu.

Závěr 

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že každá emoce je v pořádku. Tzv. „negativní emoce“ nám pomáhají hledat změny a nové přístupy k životu. Silná NE jsou signálem, podnětem a příležitostí k sebereflexi – zda jsem něco nevynechal, nezanedbal nebo nevzal v úvahu.
Prožíváním emocí žijeme autentičtější, pravdivější život. Přeji to každému z nás. 

Napadlo vás něco dalšího ohledně pozitivních stránek negativních emocí? Podělte se o to s námi v komentářích níže pod článkem. A hlavně se přijďte setkat a prožít celé spektrum emocí na jedné z našich akcí.

Nejbližší akce:

Letacek.CZ
Píšeme taky články pro Letacek.CZ - portál pro osobní růst a transformaci. Najdete tam mimo jiné katalog kurzů a seminářů od mnoha pořadatelů, individuální konzultace a inzerci.