Adrenalin

Adrenalin je hormon a neurotransmiter. Produkují ho nadledviny stimulované nervovou soustavou ve stresových situacích. Adrenalin působí v těle na několik orgánů. Pod jeho vlivem:

  • srdce pracuje rychleji a s větší intenzitou
  • krevní oběh se soustřeďuje v životně důležitých centrálních orgánech (srdce, mozek, plíce). Periferní cévy se naopak zužují kvůli většímu napětí ve svalech. 
  • zlepšuje se ventilace plic
  • rozšiřují se zornice a tak se do očí dostává více světla
  • více se potíme a tím se tělo ochlazuje.
  • dostáváme více glukózy do krve, to nás posiluje a připravuje k většímu výkonu

Jak byl objeven adrenalin

V roce 1901 Jokichi Tokamine oznámil, že poprvé získal v čisté formě "látku zvedající krevní tlak". Získal jí z extraktů nadledvin v krystalické formě. Tento původem japonský chemik pracoval většinu svého života v USA a své experimenty tenkrát prováděl v malé soukromé laboratoři v New Yorku. Jeho objev byl překvapivý hlavně pro jeho mnohem známější konkurenci. Dokonce proběhl federální soud ohledně sporu s jeho rivaly. V červnu 1903 Takamine patentoval adrenalin v USA, Británii a Japonsku, díky čemuž pak vybudoval několik farmaceutických firem a zbohatl. 

Ještě jedna záhada se týká toho, že téměř ve stejnou dobu, v roce 1901, chemik Thomas Aldrich nezávisle na práci Tokamine publikoval vzorec adrenalinu - C9H13NO3. Pracoval tenkrát pro komerční firmu v Detroitu. Údajně o sobě nevěděli. 

V roce 1904 Friedrich Stolz poprvé syntetizoval adrenalin chemickou cestou. Stal se tak prvním hormonem získaným zcela uměle v laboratoři. Mimochodem, samotné slovo hormon se začalo používat až v roce 1905.

Adrenalin a emoce

Adrenalin se jako tzv. stresový hormon nejvíce spojuje s emocí strachu. Máme-li strach zvyšuje se produkce adrenalinu.  Tím, že působí viditelné změny jako červenání, pocení, změna dechu nebo rozšíření zornic, hraje podstatnou roli i pro komunikaci emocí. Okolí si těchto změn všímá a to hraje určitou roli z hlediska přežití. 
Podle sexuologa Radima Uzla adrenalin zvyšuje chuť na sex. [8] To by vysvětlovalo zálibu v adrenalinových sportechJeště lepší vysvětlení je, že nevyužitý (standardní enzymovou cestou) adrenalin v těle oxiduje a vytváří adrenochrom. Několik studii uvádí, že adrenochrom má psychodelické účinky stejně jako LSD, mescalin nebo psylocybin a vyvolává stavy euforie a zmatení myšlenek (thought disorder). I to může být lákadlem. Některé zdroje uvádějí, že adrenochrom vytváří euforii i na koncertech hlasité hudby. 

Myslím si, že je zdravé zpracovávat adrenalin přirozenou cestou - pohybem, sportem a jinou aktivitou. Bohužel jsme naučení naše emoce potlačovat místo toho, abychom jim dali dostatek prostoru na vyjádření. Jedna z nejlepších možností, jak se naučit jiným přístupům ke zpracování emocí a zároveň dát prostor pro uvolnění dlouhodobě uchovávaného napětí, jsou naše akce Emoční fitness CZ. Vřele doporučuji! 

Je dobré si pamatovat, že stres a strach neprožíváme pouze v reálně nebezpečných situacích, ale také když naše hlava (amygdala) vyhodnotí situaci jako nebezpečnou. Tento strach pak sice nemá nic společného s realitou, ale stejně vyvolává produkci adrenalinu a následně ovlivňuje naše tělo. Máme emoční reakci. Dobrá zpráva je, že i s tím se dá pracovat. Tak jako se dá natrénovat umění mluvit na veřejnosti, můžeme trénovat naši emoční inteligenci. Lepším chápáním emocí zkracujeme dobu stresu hlavně v případech, když pro to nemáme reálný důvod.

Další zajímavé informace o adrenalinu

  • Adrenalin byl prvním hormonem, který lidé dokázali krystalizovat. Používá se v akutní medicíně a resuscitaci.
  • Kromě adrenalinu se ve dřeni nadledvin také vytváří noradrenalin a v malém množství dopamin. Kůra nadledvin produkuje kortizol, aldosteron a korové androgeny.
  • Adrenalin se vytváří i u zvířat, která mají nadledviny. Pokud jíte maso, je dobré se zajímat o jeho původ. V mnoha případech je zvíře před porážkou vystaveno stresu. Proto jeho maso často obsahuje dávku adrenalinu, který nám neprospívá stejně jako další látky - růstové hormony a antibiotika, používané ve velkochovech zvířat. 
  • Adrenalin zesiluje dlouhodobou paměť. Proto si dobře pamatujeme situace spojené se strachem.
  • Působení adrenalinu zvyšuje výkon a posiluje hlavní orgány důležité pro přežití a zvládnutí stresové situace. Zároveň se oslabují jiné "méně důležité orgány", jako např. trávení a snižuje se celková imunita.
  • Další hormon kortizol, který produkují nadledviny, působí opačně, aby zmírnil účinek adrenalinu a nedošlo k poškození organizmu.
  • Jiný název adrenalinu - epinefrin pochází z řečtiny: epi = nad, nefrós = ledvina
  • Nadledviny jsou cca 5 cm velké a váží v průměru 10 g.

Co myslíte, pomůže Vám čtení takovýchto článků v běžném životě? V případě, že odpovíte "ano", navrhujeme Vám přečíst další článek o teorii a praxi práce s emocemi. Pokud jste připraveni vyzkoušet práci s emocemi v praxi, vyberte si termín akce a přihlaste se. 

Zdroje:

  1. http://brainimmune.com/the-discovery-of-adrenaline/
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Adrenalin
  3. http://www.hormony.estranky.cz/
  4. https://wikisofia.cz/index.php/Adrenalin
  5. Adrenaline and the Inner World: An Introduction to Scientific Integrative Medicine, David S. Goldstein, 2008
  6. http://pubs.acs.org/subscribe/archive/mdd/v04/i12/html/12timeline.html
  7. http://www2.ccc.uni-erlangen.de/projects/ChemVis/motm/index.html
  8. http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/174384-sexuolog-radim-uzel-adrenalin-zvysuje-chut-na-sex.html
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Adrenochrome

Nejbližší akce:

Letacek.CZ
Píšeme taky články pro Letacek.CZ - portál pro osobní růst a transformaci. Najdete tam mimo jiné katalog kurzů a seminářů od mnoha pořadatelů, individuální konzultace a inzerci.