Měli jste někdy špatnou chvilku a cítili se úplně na nic? Prošli jsme si tím určitě všichni.
Nikdy bychom neměli podceňovat sílu ořechů a semen! Zatímco lněná, chia, konopná a dýňová semínka plus vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které zlepšují náladu, kešu ořechy umí v těle navodit podobný účinek jako terapeutická dávka Prozacu
Právě kešu ořechy jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů aminokyseliny tryptofanu, ze které se v těle tvoří
serotonin. Několik hrstiček této dobroty denně a smutek a deprese nemají šanci!
Nezapomeňme taktéž na královnu ořechů - mandle. Mandle obsahují zinek (Zn), nejdůležitější prvek (minerál) zajišťující vyváženost nálad, železo (Fe), které omezuje únavu mozku a zdravé tuky, které snižují stres a úzkost.
3. Borůvky, Acai bobule

Borůvky a bobule Acai jsou považovány za super-potraviny. Tyhle malé slaďoučké kuličky jsou skvělé pro uvolňování pocitů úzkosti a strachů. Jsou bohaté na vitamíny, fytonutrienty
(rostlinné živiny - pozn.překl.) a rozmanité antioxidanty, které pomáhají snižovat stres. Borůvky jsou proto skvělou svačinou, která pomáhá aktivovat "posly štěstí" v našem mozku. Podobnou službu nám udělají i bobule acai. I ty mají fyto-nutrientů a antioxidantů až "nad hlavu".
4. Raw kakao

Není žádným tajemstvím, že když si dáme kvalitní tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, cítíme se prostě lépe, že? Tělo si užívá kouzelných vlastností surového kakaa. Té tmavé ingredience, která dává čokoládě barvu a chuť. Kakao obsahuje látku fenylethylamin (stejnou chemickou sloučeninu, která se produkuje v našem mozku v době zamilování) a právě ta je zodpovědná za zlepšení naší nálady. Způsobuje totiž uvolňování endorfinů. A to už je přece dobrý důvod k tomu, abychom si čokoládu dopřáli!
5. Potraviny bohaté na vitamíny B
Prokázalo se, že jestliže máme malé množství vitamínů skupiny B (B1, B3, B6, B9, B12), míváme sklony k mizerné náladě. Abychom se tedy dlouhodobě mohli cítit šťastní, je důležité do stravy průběžně zařazovat bohaté zdroje těchto vitamínů. Jsou to například: luštěniny, ořechy, semena, hnědá rýže, oves, tmavě zelená zelenina (špenát a brokolice) a potravinářské kvasnice. Vitamín B12 najdeme i v organických živočišných produktech (ryby a bio mléčné výrobky) a může být taktéž vytvořen z kvalitních potravinových doplňků s B-komlexy či spirulinou (více níže, bod 10).
6. Kvašené neboli fermentované potraviny

Naše střeva jsou jedním z prvních indikátorů našeho zdraví. Vlastně, nejvíce
serotoninu (který způsobuje, že se cítíme šťastní), se produkuje v břiše, nikoliv v mozku. Proto můžeme směle říct, že naše břicho a mozek (a to, jak se cítíme), jsou skutečně propojeny.
Je velmi důležité dobře vyživovat střeva a dodávat jim dostatek těch "správných bakterií". Tím jim umožníme, aby pracovaly jak nejlépe umí. Skvělé jsou fermentované potraviny jako kvašené zelí, kimchi, tempeh, miso a nápoje jako např. vodní kefír, kokosový kefír a kombucha. Právě ony "dopraví" ty správné "dobré" bakterie do našeho trávicího systému.
7. Divoké ryby
Divoké ryby jsou koncentrovaným zdrojem Omega-3 mastných kyselin důležitých pro zdraví mozku. Dá se říct, že jsou nutnou součástí potravy pro dobrou náladu. Obsahují velké množství kyseliny dokosahexaenové (DHA), která umožňuje maximální působení neurotransmiterů v mozkových buňkách, protože zvyšuje propustnost buněčných stěn pro tyto látky. Divoké ryby, jako například losos nebo pstruh duhový, jsou tedy klíčovými hráči pro posílení štěstí a radosti. (Silným zdrojem Omega-3 mastných kyselin jsou i Chia semínka - neboli semínka Salvia Hispanica - šalvěje hispánské a drcená lněná semínka, pozn.překl.).
Omega-3 kyseliny umí tlumit záněty v těle. Právě ty bývají jedním z hlavních důvodů "rozhozené nálady". Tyto esenciální mastné kyseliny (třeba právě ty z divokého lososa) jsou známé svým účinkem na "rozjasňování nálady" a zlepšení naší vnímavosti. Aby tato potravina měla efekt, ideální jsou 3 porce týdně. Můžeme zařadit i potravinové doplňky, jako například Krill oil (přípravek z antarktického planktonu a Omega-3 kyselin, pozn.překl.). Dalšími zdroji těchto mastných kyselin jsou semena a nerafinovaný za studena lisovaný kokosový olej.
8. Banány

Banány jsou ideální svačinkou, ze které můžeme dostat balík energie a zároveň to je parádní způsob, jak do těla doplnit zinek. Jsou plné nejen energie, ale i vitamínu B6, tryptofanu, železa, hořčíku i draslíku. Navíc jsou přírodním prebiotikem
(potravou pro "hodné" bakterie ve střevech, pozn.překl.). Obsahují hodně vlákniny a regulují hladinu krevního cukru v krvi. Jsou prostě bomba! Stačí jeden banán jako dopolední svačinka a máme dostatek hořčíku ("zabijáka stresu") na celý den.
9. Potraviny s vysokým množstvím vitamínu D

Doplněním vitamínu D si můžeme zlepšit náladu, protože tím zvýšíme produkci "šťastného hormonu",
serotoninu. V těle
(v kůži, pozn.překl.) se vitamín D tvoří při kontaktu s denním světlem. V jídle ho můžeme najít v mastných rybách, kokosovém a mandlovém mléku a v houbách
(hlavně v sušených, pozn.překl). V zimě stojí za to doplnit tento vitamín kvalitním potravinovým doplňkem obsahujícím vitamín D3.
10. Složené cukry (sacharidy)

Ukázalo se, že složené cukry (sacharidy čili karbohydráty), které obsahují cizrna, čočka, ořechy, oves, hnědá rýže, brambory, sladká kukuřice, celozrnné výrobky, banány a zelenina s vysokým obsahem škrobu, podporují produkci
serotoninu a udržují vyrovnaný pocit spokojenosti. Na rozdíl od jednoduchých cukrů, které způsobují výkyvy nálad.
11. Kořen Maca

Prášek z kořene Maca se používal jako "zabiják stresu" už v dávných dobách, například v privilegovaných vrstvách peruánských Inků. Je bohatý na vápník, hořčík, fosfor, sodík a draslík a je také dobrým zdrojem stopových prvků jako je mangan a železo (důležité pro kontrolu strachu a stresu), zinek, jód a vitamíny B1, B2, C a E.
12. Spirulina

Spirulina je jedna z nejvíc "nutričně nabitých" potravin na zemi! Tahle "super-zelená" obdoba multivitamínu je tvořena z 60-70% proteiny, obsahuje velké množství železa, vitamínů skupiny B (významný je hlavně vitamín B12, který se zřídka vyskytuje v rostlinných zdrojích), tryptofan a Omega-3 a 6 mastné kyseliny. A jako kdyby toho ještě nebylo dost! Spirulina obsahuje také vápník, hořčík, kyselinu listovou, vitamíny A, B, C, D, E, K a antioxidanty. Na biochemické úrovni je spirulina vlastně "skleníkem štěstí"!
A jaké je vaše oblíbené "šťastné jídlo"?