7 důvodů, proč je práce s emocemi prospěšná speciálně pro muže.

Zkusím to stručně a srozumitelně, jak to my muži máme rádi.
Upozornění: tento článek není určen pro ženy.

  1. VZTAHY. Emoce silně ovlivňují vztahy a čím lépe jim rozumíme, tím lepší vztahy dokážeme vybudovat a udržovat. Nejde pouze o partnerské vztahy, ale také o vztahy obchodní, s rodiči, s dětmi atd. Vztahy hrají klíčovou roli v tom, jestli jsme celkově spokojení a šťastní.
     
  2. KOLEKTIV. Souvisí s předešlým bodem. Ať už se jedná o pracovní kolektiv nebo partu kamarádů, ve skupině bývá oblíbený ten, kdo umí držet slovo a ten, kdo rozumí jiným lidem. Jinak řečeno ten, kdo má vyšší EQ – emoční inteligenci.
     
  3. JÁ SÁM. Abych mohl naplňovat vlastní potřeby, musím nejdřív pochopit jaké ty potřeby jsou. To znamená dobře rozumět sám sobě. Jinak se může stát, že neustále naplňuji potřeby a plním přání někoho jiného – maminky, táty, šéfa, manželky, společnosti nebo autority. "Rozumět sám sobě" znamená mimo jiné rozumět svým emocím. Přičemž rozumět nejen rozumově v hlavě, teoreticky, ale bytostně, v těle.
     
  4. ODOLNOST VŮČI MANIPULACÍM. Odhalit, že mně někdo vodí za nos nebo si mě omotal kolem prstu, vyžaduje emoční inteligenci. Celá reklama a politika je dnes z větší části jedna velká emoční manipulace. EQ pomáhá manipulaci rozpoznat a nenaletět.
     
  5. NECHCEME HENDIKEP. Ženy se často cítí být v emocích erudovanější a dívají se na muže s despektem (jako na emoční mrzáky). Ruku na srdce, dáváme jim k tomu dost důvodů. :) Jsme často příliš v hlavě a příliš daleko od fyziologických signálů. Ženy se, na rozdíl od nás, ke svému tělu vrací cyklicky, minimálně jednou měsíčně. My ale nechceme být emočně hendikepovaní, nemohoucí, tupí. Máme na to rozumět mnohem lépe sami sobě a ženám. A můžeme se tomu díky práci s emocemi naučit.
     
  6. VZORCE jako např. „kluci nikdy nebrečí“ nebo „slušný muž není agresivní“ nás mohou omezovat a potlačovat. Kvůli naučeným vzorcům se vzdalujeme svým opravdovým pocitům, sami sobě. Zaděláváme si tak na deprese a nenaplněný život.
     
  7. BYZNYS. Emoce výrazně ovlivňují schopnost manažera řídit lidi, schopnost prodávat a také schopnost dělat dobrá finanční rozhodnutí. Doslova se vyplatí pracovat na zvýšení svého EQ. Dobrá zpráva je, že se EQ dá rozvíjet.

7 důvodů, proč zrovna Emoční fitness:

  1. INTENZITA. Je to kurva intenzivní. Dostane tě tam, kde jsi možná nikdy nebyl. Emočně. Na místo, kterému jsi se vyhýbal jak čert kříži. Ale pak, až všechno odezní, cítíš obrovskou úlevu a vidíš, že strach byl zbytečný. Vlastně jde o léčivý proces.
     
  2. ÚLEVA, jak jsem říkal. Super pocit svobody a lehkosti po akci.
     
  3. KONFRONTACE. Nevyhýbáme se konfliktům, naopak využíváme konfrontace pro odhalení skrytého, potlačeného, vytažení na světlo a vyčištění.
     
  4. SKUPINA. Je těžké pracovat s emocemi, když je chlap sám se sebou. Interakce vyvolávají emoce a práce ve skupině to podporuje. Speciální techniky vedou účastníky k prožitku.
     
  5. ŽENY. Interakce a konfrontace ve skupině se ženami otevírá oči mnoha mužům. A je to zábavné. Nejsme mužský kruh pro posílení chlapství, ale smíšená živá skupina, kde jiskří život.
     
  6. SÍLA. Po akci se účastníci cítí být posílení a odhodlanější. Zvlášť se to hodí v období změn anebo na životním rozcestí.
     
  7. PŘÁTELSTVÍ. Ve skupině se potkáváme s ostatními účastníky v takové hloubce a intenzitě prožitku, jako málokdy v běžném životě. Takový společný zážitek často vytváří přátelství a porozumění, které trvá dlouhá léta.
Tyto důvody jsou čistě můj subjektivní pohled, za kterým si stojím. Nechci je nikomu vnucovat. Jen jsem se stručně, bodově, podělil o svoji zkušenost. Pokud to alespoň trochu „zapadlo“, rád Tě někdy potkám na akci EF, chlape. Hlavní důvody nezjistíš čtením článku, ale během živé akce a po ní. 

Pokud tento článek omylem čte žena a dočetla ho až sem, tak prosím nic nekomentuj, ale předej odkaz muži, který se Ti líbí a kterému přeješ spokojenější život v harmonii se svými emocemi. Děkuji za pochopení! 

Zdraví Nishkam.

Nejbližší akce:

Letacek.CZ
Píšeme taky články pro Letacek.CZ - portál pro osobní růst a transformaci. Najdete tam mimo jiné katalog kurzů a seminářů od mnoha pořadatelů, individuální konzultace a inzerci.